Maaike

Als ik Tamara bij haar school heb afgezet, pak ik de brief die op mijn ontbijtbordje  lag. Ik moest me beheersen toen ik hem las. Tamara mocht niets merken. 

Lieve Jeroen, je was altijd goed voor mij en Tamaar.Ik heb de laatste tijd veel nagedacht en weet nu wat ik al die jaren miste.Ik heb mezelf gevonden en ga mijn eigen weg.Ik weet dat Tamaar het bij jou beter zal hebben dan bij mij.Het spijt me meer dan ik kan zeggen, mijn hart breekt.Het ga jullie goed.

Maaike

Ik lees het weer en bonk met mijn vuisten op het stuur. Verdomme! Wat flikt ze me nou? Ik móét met haar praten.
Ik bel mijn werk af en vraag mijn zus Tamara uit school te halen, zodat ik Maaike kan opsporen.
Thuis zoek ik naar aanwijzingen. Geen ongewone afschrijvingen, geen folders of facturen van makelaars en reisbureaus. Ook de geschiedenis van de browser en de zoekopdrachten op Google vertellen me niets bijzonders.
Ik loop het hele huis door en kijk in laden en kasten, zoek in dozen en tassen op zolder, op zoek naar … ja, naar wat, eigenlijk?

In een van de dozen vind ik een fotoalbum waarvan slechts enkele bladzijden zijn gevuld. Foto’s van de vakantie op het Griekse eiland, waar we elkaar zes jaar geleden ontmoetten. Het was meteen raak tussen ons en we brachten twee weken samen door. Foto’s van het strand, de boulevard en de clubs.
Ondanks alles moet ik glimlachen als ik de foto zie van Maaike voor haar favoriete ijssalon, genietend van een gigantische coupe die ze in no time wegwerkte. Ze was gek op ijs.
Als ik het album dichtsla, valt er een foto uit. Ik raap hem op en zie Maaike die met een big smile een paar grote ijsbekers draagt. Naast haar een jonge vrouw, eveneens met bekers ijs in haar armen. Ik draai de foto om en zie het handschrift van Maaike; Mala, mijn ijsvriendin, forever. Daaronder een hartje met een pijl erdoor en twee sierlijke letters; een M en nog een M.
Mijn ogen worden vochtig. Als ik de foto opnieuw bekijk, herken ik op de achtergrond de Griekse supermarkt. We verbaasden ons toen al over de vele paden met vrieskasten. Toen mijn vakantie erop zat, had zij nog een week te gaan. Maaike hield van meer dan ijs alleen.