Wedden om een bot?

Zo, dat is ook weer gebeurd!
Eten gehad, uit geweest met het baasje en nog even achter het teefje van hiernaast aangezeten. Zo’n klein kefgevalletje, niet dat je zegt; dat is nou een echte hond, zo een die achter ballen aanrent, stokken ophaalt en inbrekers verjaagt. Begrijp je wat ik bedoel?
Maar ze rook alsof ze loops moet worden. Dus ja, toen moest ik er toch even achteraan, nietwaar?
En nu lig ik lekker in mijn mand, naast de verwarming.

‘s Avonds houd ik alles in de gaten. Dan lig ik in mijn mand met mijn ogen bijna dicht, maar ik kan nog goed zien tussen mijn wimpers door en ik hoor alles.
Het baasje en het vrouwtje zitten dan op de bank en kijken tv. Of lezen een boek, bellen met iemand of praten over hun werk, ouders of vakantie.
Maar meestal doen ze daar samen op die bank dingen, waarbij ze hun vacht uit doen. Terwijl het vrouwtje helemaal niet zo vaak loops is. Nou ja, wel vaker dan honden, natuurlijk.
Soms kan het baasje gewoon niet wachten; zo gauw als hij met mij uit is geweest pakt hij het vrouwtje beet, sleept haar naar de bank en begint haar dan te likken en te bijten, eerst bij haar snuit en dan tussen haar voorpoten. En het vrouwtje vindt dat allemaal maar goed. Die is niet zo als dat keffertje van hiernaast.

Vanavond wil het vrouwtje tv kijken. Er is zo’n spel met mensen die moeten reizen en dingen oplossen, en dan kunnen ze geld verdienen of verliezen. Ze kunnen ook afvallen en dan moeten ze naar huis. En wie als laatste overblijft, krijgt al het geld.
Het baasje vindt daar niets aan en wil liever met het vrouwtje een ander spelletje doen. Hij had bedacht dat ze samen iets doen op het aanrecht, de eettafel en de bank. Natuurlijk zonder hun vacht aan.
Ze komen er samen niet uit en dan weet ik wel hoe het afloopt; het baasje krijgt zijn zin. Wedden om een bot?
Het baasje zegt tegen het vrouwtje dat ze er dan maar om moeten tossen. Hij pakt uit zijn portemonnee zijn geluksmunt en het vrouwtje mag als eerste kiezen. Ik weet precies hoe hij dat doet; hij gooit die munt op en legt hem op zijn ene poot zonder dat het vrouwtje dat kan zien, dan kijkt hij en roept snel dat hij heeft gewonnen, omdat het ‘kop’ is.
Ze rukken elkaar de vacht van het lijf en rennen naar het aanrecht.

Ik zucht, draai me om in mijn mand en doe mijn ogen helemaal dicht.
Hé wacht ‘ns, dan krijg ik toch nu een bot van jou?!