Uitzicht

Een harde klap tegen metaal klinkt door de nacht. Het licht van de straatlantaarn flikkert even en gaat dan uit.
Daarna zie ik beweging. Iemand sluipt langs de auto van de buurman. Hij kijkt door het autoraam naar binnen. Dan probeert hij of de deur open gaat. Mis. Nu kijkt hij of het bij de volgende auto lukt. Weer mis. Zo vangt hij bot bij alle auto’s die ik kan zien.
Kijk, hij bukt; hij raapt iets op. De man spiedt om zich heen.

Ondertussen denk ik terug aan mijn laatste verjaardag. Nou ja, eigenlijk; vermaanddag. Want waar ik woon, krijgen Poeh-beren iedere maand een cadeautje. Ik kreeg een boekje met een gele kaft. Vogels kijken voor dummies stond erop. Ik kan nu het verschil zien tussen een mus en een duif.
En vorige keer kreeg ik ook zo’n geel boekje. Daar stond iets anders op: Frans voor dummies. Beetje saai, maar ik weet nu wel hoe je pardon moet zeggen in het Frans. Dan spreek je de n niet uit.
Ik heb wel meer van die gele boekjes gekregen. Ik word vast een heel knappe beer. Al wordt het wel wat krapjes hier op de vensterbank. Door al die boekjes naast mij kan ik alleen maar rechtop staan. En naar buiten kijken. Nooit lekker op mijn rug liggen en naar het plafond staren. Dat zou ik nog wel eens willen.

Nu zie ik de man weer om zich heen kijken. En naar zijn hand. Heeft hij een steentje opgeraapt? Dan maakt hij met die hand een wilde beweging. De hand gaat langs een auto en maakt een kras. Hij maakt nog een kras. Dat doet hij ook bij de andere auto’s. Bij één auto gaat de claxon loeien. Ook gaan de knipperlichten aan. De man rent weg. Even later is het weer stil. Er is niemand naar buiten gekomen.

Morgen is weer mijn vermaanddag. Dan krijg ik vast wel weer zo’n geel boekje. Ik weet wel welk boekje ik nu zou willen: 112 bellen voor dummies.