Archief

2017

Overig
1935

Meneer Hunselaer

De oude man op het bankje klemt een boodschappentas tegen zich aan en kijkt voor zich uit. Zijn jas hangt open, daarmee een overhemd onthullend dat van boven open staat. Hij mompelt ‘Boodschappenlij... lees meer..

Overig
1918

Tweede Kerstdag

  Na het Kerstdiner zegt tante Marretje dankbaar: ‘Ik heb genoten, lieverds! Het was een overheerlijk kerstmaal. Maar die twee wijntjes hebben me rozig gemaakt.’Toch slaat zij Esina’s aanbod af om te... lees meer..

SOL
1967

Expeditie Geheugen

Ik ga door het linker neusgat naar binnen, het loopt schuin af.De voorhoofdsholte vormt een obstakel; slijmresten belemmeren een vlotte doorgang naar de achterliggende hersenen. Ik weet me er doorheen... lees meer..

SOL
1906

Penfriends 2

‘Ton? Ik ben het, Deerntje.‘‘O, hoi Deerntje. Eh …’‘Je zal je wel afvragen waarom ik je bel. Dat komt, ik zet mijn contacten in mijn nieuwe mobieltje en ik zie jou daar ineens tussen staan.’‘Ja? En du... lees meer..

SOL
2004

Jord en Eileen

De theedoek wapperde in de gure novemberwind aan zijn vishengel.Door de kier zag hij de witte VolkswagenTouran met blauw-rode striping snel naderen.Gelukkig, ze hadden het gezien. Gewapend met zijn b... lees meer..

55W
1863

Gedeelde smart

‘Lucy, doe es open.’‘Luu-uus, ik moet je wat vertellen. Doe nou opu-huh!‘‘Hé Luusje, ‘t is over afgelopen weekend. ‘t Is dringend.’De deur zwaait open. Daar staat Henk, de ochtendjas open. Zijn geslac... lees meer..

120W
1871

Ik doe niet meer mee!

‘Ja daag, en niet meer bellen, hè!’Een opdringerig telefoontje van een meisje dat mij wil overhalen mijn opzegging in te trekken.Natuurlijk wil ik dat niet!Eerst heb ik zeker twaalf jaar lang maandeli... lees meer..

SOL
1963

Rotbui

De aardappelen kleuren rood, ik schil ze deze keer. Dat gaat dus niet goed.‘Wat doe je nou toch?’‘Jij wilde toch dat ik zou helpen in de keuken? Nou dan!’Ze kijkt me aan alsof ik haar aan een #metoo-t... lees meer..

120W
1926

Zondagmiddag

Esina’s hoofd ligt op mijn schoot, tussen mijn opgetrokken knieën. Mijn e-reader rust op haar blonde lokken.Heerlijk samen op de bank, lekker languit liggen lezen. Het zachte knisperen van de open haa... lees meer..

SOL
1955

Stoet

Een bijzonder tafereel. Twee mannen in een deftig pak die op een plein voor een groot gebouw iets voor zich uit schoppen. Het plaveisel kleurt rood. Vanuit een andere hoek hetzelfde plein, nu van ver... lees meer..

SOL
1942

Verstopt

‘s Avonds bij een kopje koffie met sprits. ‘Esina, lieverd, ik moet je wat bekennen. Ik ben bijna tweehonderd euro kwijt.’‘Wàt zeg je, tweehonderd euro? Potverdorie! Je weet toch dat we hard aan het ... lees meer..

SOL
1931

De man aan het tafeltje

Zij is loom en slaperig. Voorbij de grens tussen bewustzijn en onderbewustzijn zweeft zij mee op het ritme van een droom. Haar naakte lichaam rilt van de kou. Zij kan zich niet bewegen; met kledingst... lees meer..

SOL
1981

Vrijdagavond

‘Begin je nu alweer over je werk?’Susan gaat zuchtend overeind zitten naast Keith op de bank. De vrijdagavond begon zo veelbelovend. Drankje doen, patatje met broodje bal en hup, op de bank voor de b... lees meer..

Overig
1976

Laptop

Na zijn dienst vindt buschauffeur Dennis in zijn bus een laptop. Er knippert een rood lampje. Dennis klapt de laptop open. Op het beeldscherm verschijnt de tekst: ‘Hallo, ik ben vergeten. Wil jij mij ... lees meer..

Overig
2111

Scheveningen

  Op deze stralende zomerdag fiets ik met Esina naar Scheveningen om te genieten van een heerlijk dagje strand.We gaan in het warme, mulle zand liggen, een tiental meters voor een strandtent. Onze to... lees meer..

55W
1940

Hè?

De eerste klap komt aan. Hij zag hem niet komen.De tweede weet hij te ontwijken door te bukken.De derde klap treft hem niet; hij stapt opzij.Toch gek, denkt hij, dat slaan. Zal ik ook eens?Hij balt zi... lees meer..

120W
1988

Felicitatie

Ik moest nog twee jaar en een beetje.Die maak ik nog wel vol, dacht ik, ik heb tenslotte leuk werk en dito collega’s.En mogelijkheden tot afbouwen. Toen kwam ik in de medische molen, met allerlei ond... lees meer..

55W
1956

Gewenning

Toen ik nog rookte kwam ik er nog wel eens.Vreemd hoe je sigaretten altijd op raakten na sluitingstijd. En sigarettenautomaten waren vaak leeg of stuk. Ja, wat moest je dan? Naar de kroeg, natuurlijk.... lees meer..

SOL
2015

Dagje Scheveningen

Een man loopt voorbij.‘Auw’ klinkt het bij iedere stap die hij blootsvoets zet in het mulle strandzand. Zijn handen vol druipende ijsjes, zojuist gehaald in opdracht van vrouwlief en hun jengelende ki... lees meer..

120W
1954

Scriptiebespreking

'Dag professor, juffrouw Staccato zei dat ik kon doorlopen.’ ‘Hm… ogenblikje, nog.’ … ‘Ja, eh… Denthagen, is het niet? Je komt voor je doctoraalscriptie, nietwaar? Tja, ik heb nog eens naar de opzet g lees meer..

SOL
1929

1976

Ik kleed me uit en rol mijn bed in. Ik denk terug aan Y. Onze relatie-perikelen maakten vandaag tot een bijzondere dag, met een happy end. Opgelucht val ik in slaap.  Met een tevreden gevoel loop ik ... lees meer..

120W
1974

Secretaresse

Het rode lampje van de intercom licht op. ‘Juffrouw Staccato, wilt u iets voor mij nakijken. Om drie uur komt die student langs voor zijn doctoraalscriptie. Ik kan zijn mailtje niet vinden, wilt u eve... lees meer..

120W
1975

Hopeloos

‘Meneer, ik snap het nog niet.’ ‘Dat komt in de beste families voor, Jeanette. Kijk, een antecedent is datgene waarnaar wordt verwezen in een zin. Dus als je zegt ‘De leraar slaat zijn domme leerlinge... lees meer..

55W
1885

Ochtend

Hij wordt langzaam wakker, alleen in het tweepersoonsbed.Hij geeuwt en rekt zich uit.De geur van koffie en toast komt hem tegemoet.Hij gaat snel naar de keuken, naar haar!Zij staat bij het aanrecht en... lees meer..

55W
1911

Echt niet!

Zwoel kijkt ze over haar glas mijn kant op.Ik sidder bij de gedachte om met haar ...Ze doet er nog een glimlach bij, een knipoog.Het wordt me te veel, ik reken af en verlaat de kroeg.Ooit had ik haar ... lees meer..

SOL
1975

Donders!

Onweer is herrie en lichtflitsen en dat laatste is dan mooi om te zien, een schouwspel waarvoor menigeen zijn bed uit gaat om voor het raam te kijken naar die bliksemschichten.Onweer is ook angst bij ... lees meer..

120W
1924

Kip of ei

Het NOS-journaal legt uit hoe het nu verder moet met kippen, die na behandeling met een fout anti-bloedluismiddel geen voedselveilige eieren meer produceren. Als de kip jong genoeg is, op dieet zetten... lees meer..

Blog
49248

Welkom op mijn website TonBadhemdSchrijft.nl

Welkom!Fijn dat je langskomt om te lezen of zomaar te bladeren.Op deze site heb ik de stukjes bij elkaar gebracht, die ik sinds begin 2017 heb geschreven, voor een deel als uitwerking van opdrachten o... lees meer..

120W
1886

Henkie

‘Doe mij nog maar een neut, ome Joop.’ ‘Zou je dat wel doen, Henkie? Je ouwehoert al als een kut die de hik heeft. Nou vooruit, omdat jij het bent, Henkie. Nog één maar dan moet je wel wegwezen.’ Hen... lees meer..

Poëzie
1989

Liever met die blonde

Snel levend en wellevend zeg ik okéAls je vraagt 'Ga je mee en zeg niet nee.'Samen langs de ramen, goed idee!Hoera, we gaan nu met zijn twee Geen geld weggooien aan flikflooien met die rooieDat zou m... lees meer..

Resultaten 1 - 30 van 89

Recente Artikelen

Archief